Vinkkejä selvinpäin juhlimiseen

Updated: Apr 6

Varsinkin ensimmäisillä kerroilla selvinpäin juhliminen jännitti eikä sitä aina tiennyt miten oikein olisi. Ajan kanssa homma on helpottunut ja alkanut tuntua luonnolliselta. Jos olet vasta aloittanut selvinpäin juhlimisen tai sinua kiinnostaisi kokeilla tässä omia vinkkejäni siihen miten tehdä illasta mahdollisimman mukava.

Olkaa kaverin kanssa yhdessä selvinpäin

Jos juhliin osallistuminen selvinpäin tuntuu oudolta kannattaa hommata seuraksi selvinpäin oleva kaveri. Olen kokenut varsinkin ensimmäisillä selvillä kerroillani tämän todella suureksi avuksi. Kun joku toinenkin on samassa tilanteessa ja toimii vertaistukena helpottaa se huomattavasti jännitystä. Tällöin ei myöskään varmasti tarvitse olla ainoa selvinpäin juhlija. Suosittelen siis ehdottomasti puhumaan kaverien kanssa, jos saisi jonkun lähtemään tueksi!


Jos juhliin osallistuminen selvinpäin jännittää kannattaa hommata seuraksi selvinpäin oleva kaveri.

Keksi jokin syy selvinpäin ololle

Tähän alkuun haluan heti sanoa, että kenenkään ei pitäisi joutua keksimään mitään syytä selvinpäin ololleen vaan sen pitäisi olla ihan normaalia ja jokaisen oma asia. Kuitenkaan valitettavasti näin ei aina ole vaan jonkun juomattomuutta saatetaan ihmetellä ja kyseenalaistaa.

Jos siis pelkäät jonkun ihmettelevän juomattomuuttasi, suosittelen keksimään sille etukäteen jonkin syyn. Itse saatan sanoa, että minulla on jotain menoa aamulla tai seuraavalle päivälle paljon hommia.


Itse saatan sanoa, että minulla on jotain menoa aamulla tai seuraavalle päivälle paljon hommia.

Jos selvinpäin olo jännittää ja pelkäät mitä kaverit sanovat yksi vaihtoehto on toimia kuskina, jos sellaista tarvitaan. Opiskelijatapahtumissa kuskille on harvemmin tarvetta mutaa esimerkiksi kesän festareilla tämä varmasti toimisi. Kukaan ei varmasti valita siitä, että joku suostuu toimimaan kuskina. Näin saat rauhassa juhlia selvinpäin ilman, että kukaan kyseenalaistaa juomattomuuttasi. Tässä kohtaa kannattaa kuittenkin muistaa myös se, että alkoholittoman vastuulla ei ole aina automaattisesti olla kuski. Siitäkin pitää aina erikseen sopia ja se, että joku ei juo alkoholia ei ole syy nakittaa hommaa hänelle joka kerta.


Muista asenne

Jos lähdet juhlimaan asenteella, että illasta tulee varmasti tylsä ilman alkoholia niin siitä luultavasti myös tulee. En väitä, että asenne ratkaisee kaiken ja vastaa alkoholin aikaansaama dopamiinipiikkiä mutta kyllä silläkin vaikutusta on.


Omia odotuksiaan kannattaa myös pohtia. Myönnän sen, että selvinpäin vietetty ilta ei välttämättä ole yhtä villi ja tapahtumarikas kuin alkoholintäyteinen ilta mutta tarvitseeko sen olla? Itse koen tämän enemmän hyväksi asiaksi, sillä tällöin myös kaikenlaiset ylilyönnit jäävät pois. Eikä jokaisen illan tarvitse olla mitenkään erityisen mieleenpainuva. Riittää, että on ollut hauskaa tai joskus vain ihan mukavaa. Ei onnellisuuttakaan saavuteta vain jahtaamalla yksittäisiä huippuhetkiä ja bileitä vaan se määräytyy kokonaisvaltaisemmin arjen kautta. Älä siis ota paineita siitä vaikka juhlimisen tavat ja merkitys hieman muuttuisivatkin.


Varaa mukaan alkoholittomia juomia

Jos alkoholia on tullut juotua päihtymistarkoituksessa ei mieleen välttämättä tule hankkia mitään hyvää juotavaa selvinpäin vietettävään iltaan. Suosittelen kuitenkin varaamaan mukaan edes muutaman alkoholittoman juotavan. Itse menen yleensä kombuchalla tai jollakin kofeiinipitoisella juotavalla.


Kun on tottunut olemaan tapahtumissa aina juoma kädessä ja käsillä on ollut aina tällöin tekemistä saattaa ilman juomaa seisominen tuntua vähän hassulta

Kun on tottunut olemaan tapahtumissa aina juoma kädessä ja käsillä on ollut aina tällöin tekemistä saattaa ilman juomaa seisominen tuntua vähän hassulta. Lisäksi juoma kädessä jollakin tavalla ”sulautuu” joukkoon paremmin. Varsinkin kun monet aktiviteetit kuten beer pong ja juomapelit pyörivät juotavien ympärillä koen mukavammaksi pelata niitä alkoholittomalla juomalla kuin olla vaikka ilman. Pelatessani muutaman kerran juomapelejä selvinpäin en usko, että kukaan on edes kiinnittänyt asiaan huomiota. Nyt joku varmaankin miettii, että mitä järkeä on pelata juomapelejä alkoholittomalla juomalla mutta en ole halunnut jättäytyä peleistä pois, jos kaikki paikalla olevat pelaavat ja jos pelissä on muitakin elementtejä kuin alkoholi voivat ne olla ihan hauskojakin.


En kuitenkaan jaksa juoda holittomia juomia samalla tavalla mitä join alkoholillisia vaan niissä riittää huomattavasti pienempi määrä. En joka kerta koe edes tarvetta ottaa välttämättä mukaan mitään, mutta tapahtuman luonteesta riippuen otan yleensä noin kaksi juotavaa mukaan.


Harjoittele heittäytymistä

Olin itse joskus huomattavasti ujompi mitä olen nyt. Tämä vaikutti selkeästi siihen, etten osannut heittäytyä asioihin. Selvinpäin tanssiminenkin baarissa saattoi tuntua epämukavalta enkä kokenut sitä yhtään omaksi jutuksi. Käytin siis alkoholia rentoutuakseni näissä tilanteissa.


En väitä vieläkään olevani mikään hyvä heittäytyjä mutta nykyään aidosti tykkään käydä baarissa tanssimassa. Tähän on vaikuttanut suuresti tanssiharrastuksen aloittaminen, jossa on joutunut kohtaamaan omia epävarmuuksia ja pelkoja. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan jotakin tanssiharrastusta, sillä sen kautta voi oikeasti oppia olemaan enemmän sujut itsensä kanssa.


En kuitenkaan missään nimessä tarkoita, että pitäisi yrittää olla yhtä heittäytyvä ja villi kuin alkoholin vaikutuksen alaisena. Jokainen saa olla oma itsensä ja jos ei vaikka tykkää tanssia niin on ihan ok jättää baaribileet välistä. Itse olen kuitenkin kokenut tämän hyväksi tilaisuudeksi kehittää itseäni enkä ole lopettanut tekemästä asioita mihin ennen liitin alkoholin, vaikka ne aluksi tuntuisivatkin hieman epämukavilta.