10 positiivista seurausta alkoholin pois jättämisestä

Updated: Jan 21

Kun sain ajatuksen alkoholinkäytön vähentämisestä tai jopa lopettamisesta ajattelin tietysti, että sillä tulisi olemaan joitakin positiivisia vaikutuksia elämääni mutta kaikki vaikutukset mitä olen nyt huomannut eivät edes käyneet mielessäni silloin. Alkoholista luopuminen on tuonut tilalle paljon positiivisia asioita, jotka motivoivat jatkamaan samalla tavalla. Kuitenkin kun enemmän aikaa kuluu saattaa aika kullata muistot alkoholin huuruisista opiskelijabileistä, joten siinä mielessä tekee ihan hyvää muistutella itselleen mitä kaikkea hyvää alkoholittomuudesta onkaan seurannut.


Lisääntynyt aika

Tämä on varmasti melko ilmiselvä asia. Kun alkoholin jättää pois sanoo myös samalla hyvästit darrapäiville. Yhtäkkiä viikossa onkin yksi päivä lisää, jonka voi käyttää haluamallaan tavalla: rentoutumalla, urheilemalla, opiskelemalla tai vaikka tekemällä töitä. Vaikka en itse joka viikko alkoholia nauttinutkaan on muutos silti huomattava, sillä alkoholin vaikutukset saattoivat tuntua ja näkyä arjessa vielä useamman päivän ajan. Tarkoitukseni ei ole kuitenkaan antaa vaikutelmaa, että olisin jättänyt alkoholin pois voidakseni suorittaa ja tehdä vain enemmän töitä ja opiskella vaan päinvastoin. Kaikki velvollisuudet vievät muutenkin tarpeeksi aikaa viikosta, joten miksi haaskaisin yhden vapaa päivistäni kärsien krapula ahdistuksesta sängyn pohjalla.


Säästynyt raha

Tämäkin on varmasti melko ilmiselvä juttu ja osa ihmisistä saattaakin jopa vähentää alkoholin käyttöään nimenomaan säästääkseen rahaa. Vaikka tämä ei ollutkaan syy miksi itse aloin pohtia alkoholin käytön vähentämistä olen väkisinkin huomannut positiiviset vaikutukset kukkarooni. Kun bileiltaa seuraavana päivänä katsoo pankkitiliä, on edellisen illan transaktioiden määrä ja suurus huomattavasti pienempi, kun siitä on jätetty pois shottiralli ja yölliset mättöruuat. Myös bileiltaa seuraava päivä on huomattavasti halvempi ilman krapularuokia. Nyt kun rahaa säästyy voin myös juhlimaan lähtiessäni ostaa itselleni jotain hyvää juotavaa, josta oikeasti pidän. Kuitenkaan en saa alkoholittomiin juomiin menemään niin paljoa rahaa kuin alkoholillisiin, sillä niitä ei tule juotua niin paljoa.


Parantunut mielenterveys

Moni ei varmasti tule edes ajatelleeksi kuinka paljon alkoholi vaikuttaa omaan mielenterveyteen ja henkiseen hyvinvointiin. Muistan elävästi monet krapula ahdistukset. Vaikka edellisenä iltana ei varsinaisesti olisikaan mennyt mitenkään lujaa olin siitä huolimatta aina jotenkin ahdistunut ja koin oloni epämukavaksi. Tämä olotila saattoi jäädä useiksi päiviksi alkoholin käytön jälkeen varsinkin jos oli tullut otettua vähän enemmän. Nyt kun käytän alkoholia vähän ja todella harvoin olen huomannut tässä merkittävän muutoksen: epämukavat olotilat ja ahdistus ovat poissa ja fiilis on muutenkin todella erilainen. En tarkoita, että kaikki ahdistus ja ongelmat vain katoavat kun lopettaa alkoholin käytön mutta ei sillä ainakaan negatiivistakin vaikutusta mielenterveyteen ole.


Fyysinen kunto

Alkoholin käytön minimoinnin jälkeen fyysinenkin kunto ja jaksaminen ovat parantuneet huomattavasti. Treenaaminen innostaa ja harrastuksiin jaksaa panostaa ihan uudella tarmolla. Ennen saatoin mennä harrastuksiin väsyneenä tai jättää menemättä kokonaan, kun taas nyt tilanne on aivan päinvastoin. Urheilemaan on mukavampi mennä kun jaksaa paremmin ja kehitystäkin tapahtuu kun ei ole aina treenatessa aivan uupunut.


Parantunut unen laatu

Vaikka baari-illan jälkeen saisikin unta nimellisesti kahdeksan tuntia ei olo ole seuraavana päivänä yhtään levännyt. Usein myös huomasin herääväni aivan liian aikaisin tahtomattani, jos olin juonut edellisenä iltana. Alkoholi heikensi unen laatuani merkittävästi: nukuin katkonaisesti ja heräsin aikaisin. Selvinpäin vietetyn baari-illan jälkeen taas olo ei ole seuraavana päivänä läheskään yhtä väsynyt. Uni on laadukkaampaa ja saatan nukkua aamulla todella pitkään, jolloin väsymys ei paina koko päivää. Myöskään selvinpäin baarissa ei tule notkuttua tarpeettoman myöhään vaan usein vähempikin riittää, jolloin nukkumaankin tulee mentyä aikaisemmin.


Morkkikset ovat poissa

Tämä monelle tuttu ja osalle varmasti liiankin tuttu bileillan jälkeinen tunne, nimittäin morkkis on poissa. Jokainen alkoholia käyttävä varmasti tietää miltä morkkis tuntuu. En usko, että ketään alkoholia käyttävä olisi siltä kokonaan säästynyt. Morkkis ja siihen lisättynä vielä alkoholin muutenkin aiheuttama ahdistus on henkisenä olotilana aivan hirveä. Sitä miettii mitä kaikkea tyhmää onkaan tehnyt tai sanonut ja miten sitä joikaan niin paljon. Jos muistikuvia ei joltain osaa iltaa ole ei niitä kyllä haluakaan alkaa kaivella. Selvinpäin olemisessa parasta ehdottomasti on se, että tietää säästyvänsä tältä kamalalta tunteelta. Vaikka saattaa sitä selvinpäinkin joskus miettiä mitä sitä tulikaan sanottua mutta sellaista se on.


Terveys

Tämä näkyy toivottavasti sitten enemmän pitkällä aikavälillä mutta selvää on, että alkoholin pois jättäminen vaikuttaa terveyteen vain positiivisesti. Itselleni tästä terveys aspektista on tullut motivoiva tekijä alkoholinkäytön vähentämisen jälkeen ja se kannustaa jatkamaan samaa rataa. En kuitenkaan ala tässä luetella mitään alkoholin terveyshaittoja sillä jokainen voi ne halutessaan itse googlettaa. Kuitenkin nyt alkoholinkäytön vähentämisen jälkeen olen ottanut asiasta enemmän selvää ja kaikkien haittojen tiedostaminen kyllä motivoi jatkamaan tällä polulla.


Sosiaalisten taitojen kehittyminen

Kun juhlissa tai opiskelijatapahtumissa ei voi turvautua alkoholiin buustatakseen sosiaalisuuttaan joutuu näistä tilanteista selviytymään niillä resursseilla mitä on. Itseään joutuu kehittämään ja rohkaisemaan enemmän mennäkseen juttelemaan vieraille ihmisille. Olen tajunnut, että jo teini-iästä lähtien on tullut turvauduttua alkoholiin jos jotkin sosiaaliset tilanteet jännittivät tai tuntuivat muuten epämukavilta. Nyt opettelen toimimaan näissä tilanteissa ilman alkoholin apua.


Epämukavuusalueelle joutuminen

Tämä saattaa ensin osalla herättää ihmetystä siitä, että miksi tämä on positiivisten asioiden listalla. Kuitenkin suurimmalle osalle ihmisistä tekee ihan hyvää joutua välillä omalle epämukavuusalueelle, jotta kehitystä tapahtuu. Varsinkin aluksi tuntui epämukavalta mennä opiskelijatapahtumiin aivan selvinpäin. Eniten pelkäsin sitä, että joku huomaisi tai jotenkin nostaisi esille oman juomattomuuteni. Tähän asti olen onneksi kuitenkin aika lailla välttynyt ihmettelyiltä tai kommenteilta. Tekee kuitenkin myös ihan hyvää mennä sinne epämukavuusalueelle ja oppia kieltäytymään alkoholista jos ei huvita juoda vaikka joku siitä ei pitäisikään. Itselleni on muutenkin välillä ongelma, että en halua pahoittaa kenenkään mieltä ja saatan taipua asioissa joten tämä on siihen hyvää harjoitusta. Minun ei tarvitse juoda alkoholia sen takia, että en halua pahoittaa kenenkään mieltä.