Miten tämä blogi sai alkunsa?Erityisesti viime vuonna sober curious -ilmiö ja raitistelukulttuuri kasvattivat suosiotaan Suomessa. Itsekin taisin löytää raitistelutrendien pariin, kun Hanna Tikander lanseerasi Selvinpäin -podcastinsa. Olin jo hetken ehtinyt pohtia suhdettani alkoholiin ja miettiä kuinka paljon oikeastaan haluan edes käyttää sitä. Löydettyäni raitistelu-podcastien pariin tunne alkoi vain vahvistua. Kunpa vastaavia podcasteja olisi ollut jo pari vuotta sitten! Olisin varmasti välttänyt useat krapula-ahdistukset ja pahat olot! Jos vertaistukea olisi ollut saatavilla ehkä olisin alkanut miettiä alkoholinkäytön vähentämistä tai lopettamista jo paljon aikaisemmin. Tästä syystä halusin myös itse alkaa kirjoittamaan blogia. Ehkä tätä lukee joku, joka on myös kipuillut alkoholin käyttönsä kanssa ja inspiroituu tutkiskelemaan omaa suhdettaan alkoholiin.


Selvinpäin -podcastin kautta löysin myös Darravapaana -podcastin, joka on ehdoton lempparini! Aloin odottamaan joka viikkoisia jaksoja ja mitä enemmän kuuntelin kaikkea raitisteluun liittyvää, sitä enemmän siitä innostuin. Ennen olin luullut olevani yksin asian kanssa ja ajattelin, että kaikki muut osaavat käyttää alkoholia niin miksi minä en. Tunsin asiasta pahaa mieltä ja häpeää kun join useasti liikaa ja kärsin pahoista krapuloista. Silti minusta tuntui, että alkoholia pitää osata käyttää ja minun pitäisi vain opetella siihen. Olisinpa vain silloin tajunnut, että shotit ja juomapelit eivät vain sovi minulle. Toisaalta kenelle ne tai humalahakuinen juominen ylipäätään sopivat. Darravapaana -jaksoja kuunnellessani tajusin, etten ole asian kanssa yksin, sillä monet muutkin ovat kyllästyneet alkoholin aiheuttamaan pahaan oloon ja fiilikseen. Darravapaana -podcastia pystyy kuuntelemaan Yle Areenasta mutta kaikkia muita alkoholittomuuten liittyviä juttuja löytyy myös osoitteeta https://www.darravapaa.fi/ .


Varsinkin opiskelijakulttuurissa alkoholilla on iso rooli, joten ilman tällaisia ”raitisteluesikuvia” olisi alkoholinkäytön vähentäminen ja selvinpäin oleminen tuntunut paljon vaikeammalta. Jos olisi ylipäätään edes onnistunut. Vaikka en usein juonutkaan oli minuun juurtunut todella vahvasti ajatus siitä, että juhliessa nautitaan aina alkoholia. Opiskelijapiireissäkin olen kyllä törmännyt muutamiin henkilöihin, jotka eivät juo ollenkaan alkoholia. Aiemmin muistan ajatuksissani ihmetelleeni asiaa ja miettinyt miten tällaiset ihmiset pystyvät jäämään paitsi kaikesta. Tänä päivänä ajatukseni asian suhteen ovat melko lailla erilaiset.


Nyt raitistelu alkaa olla jopa trendikästä. Vaikka opiskelijapiireissä en olekaan tätä vielä huomannut alkaa sober curious -ilmiö näkyä suomessa yhä useammissa paikoissa. Mediassa törmää yhä useammin otsikoihin sober curious -ilmiöstä ja alkoholittomuudesta eli aihe selvästikin kiinnostaa ihmisiä. Jutuissa kerrotaan ihmisistä, jotka ovat kokeilleet olla hetken ilman alkoholia tai vähentäneet sitä merkittävästi ja ovat huomanneet ison positiivisen muutoksen. Sober curious -ilmiössä ei kuitenkaan ole kyse mistään suorituksesta tai syyllistämisestä. Sober curious -ilmiössä parasta onkin ehdottomasti se, että alkoholin käyttöä ei tarvitse lopettaa kokonaan vaan voi myös harjoittaa tietoisempaa juomista. Itselleni tämä tarkoittaa, sitä että tiedostan omat rajani alkoholin suhteen. Humalahakuinen juominen ei ole minun juttuni enkä sitä myöskään enää tee. Ja nyt kun raitistelu on jopa trendikästä, on selvinpäin bileissä oleminenkin helpompaa.

Vaikka alkoholittomuus onkin nouseva trendi, en kuitenkaan löytänyt aiheesta kovin montaa aktiivista blogia, joten ajattelin että olisiko tässä jonkinlainen mahdollisuus mihin kannattaisi tarttua. Minulla oli jo pidempään ollut mielessä ajatus omasta blogista ja kirjoittaminen kiinnosti mutta sopivaa aihetta ei ollut vielä tullut vastaan. Mielessäni oli käynyt muutamiakin aiheita, jotka kiinnostivat minua mutta tuntui, että niistä oli jo internet pullollaan tarjontaa. En ollut varma olisiko minulla mitään uutta annettavaa tai näkökulmaa. Sitten tämä aihe putosi syliini ja nyt en voi ajatella, että kirjottaisin mistään muusta. Inspiraatio kannattaa siis joskus odottaa!


Miten tästä eteenpäin?

Vaikka blogin pääajatuksena onkin kirjoittaa alkoholittomuudesta, haluaisin myös tuoda mukaan hyvinvointiaiheisia juttuja kuten stressinhallintaa ja rentoutumista, sillä kaikki nämä asiat nivoutuvat toisiinsa. Varsinkin kun en enää halua käyttää alkoholia rentoutumiskeinona pitää tilalle keksiä muita juttuja. Jos sinulla on jokin aihe mielessäsi mitä toivoisit, että käsittelen, niin kirjoita ihmeessä kommentteihin toiveita! Alkoholittomien viinien ja muiden juomien maisteluun liittyviä juttuja on tulossa ehdottomasti myös jatkossa, sillä niitä on hauska tehdä! Paljolti nämä tekstit ovat myös vain omaa ajatuksen virtaa vaikkakin suunnittelen aiheet etukäteen ja yritän niissä pysyä. Päällekkäisyyksiä tekstien välillä saattaa siis olla mutta toivottavasti ei kuitenkaan kovin pahasti. Odotan innolla jatkoa ja jos tässä vielä opiskelijatapahtumat taas alkaisivat, niin voisin niistäkin jotain päivitellä!