Mikä on sober curious -ilmiö ja miten minusta tuli sober curious?

Updated: Mar 14

Viime vuonna aloin tosissani kyseenalaistamaan suhdettani alkoholiin. Aiemminkin olin kyllä krapula-ahdistuksissani tehnyt itselleni lupauksia, että en juo enää ollenkaan mutta kummasti taas jossakin seuraavassa opiskelijatapahtumassa olin tämän päätökseni pyörtänyt. Kuitenkin viime vuonna, luultavasti pahan krapulan ja sober curious -ilmiön nousun myötä päädyin oikeasti muuttamaan juomistapojani ja suhtautumistani alkoholiin.Sober curious -ilmiö

Sober curious -ilmiö kannustaa ihmisiä kokeilemaan alkoholinkäytön vähentämistä ja tekemään tietoisempia valintoja oman juomisensa suhteen tai jopa jättämään alkoholin kokonaan pois, jos siltä tuntuu. Sober curious termin on kehittänyt kirjailija Ruby Warrington. Hänen Sober Curious niminen kirjansa ilmestyi vuonna 2019 ja sen jälkeen sober curious -liikkeestä on tullut maailmanlaajuinen trendi. Kirjassa käsitellään alkoholin roolia yhteiskunnassa ja sitä, miten se nivoutuu päivittäiseen elämäämme niin ettemme aina edes huomaa sitä. Alkoholinkäyttö saattaa tuntua niin itsestäänselvyydeltä, että moni ei ole koskaan tullut edes ajatelleeksi haluaako sitä oikeasti käyttää.


Viime vuonna sober curious -ilmiö rantautui vahvasti myös Suomeen. Itse tutustuin ilmiöön pian sen jälkeen, kun olin alkanut tutkiskella omaa alkoholinkäyttöäni kriittisesti. Innostuin kuuntelemaan Hanna Tikanderin Selvinpäin -podcastia, jonka kautta löysin myös Darravapaana -podcastin. Tuntui ihanalta huomata, että en ole ainoa, joka pohtii ottaako alkoholi enemmän kuin antaa. Itse tulin lopulta siihen tulokseen, että alkoholin haitat eivät voita hyötyjä. Krapula, krapulahdistukset ja morkkikset eivät ole sen muutaman hauskan tunnin arvoisia. Muistan vieläkin elävästi viimeisimmän krapulapäiväni, jolloin ajattelin: ”Miksi teen itselleni aina näin?”. Sitten tajusin, että minun ei tarvitse tehdä itselleni niin, sillä on myös toinen vaihtoehto: olla juomatta. En halunnut kokea enää yhtäkään morkkista, pahaa oloa tai hukkaan heitettyä krapulapäivää.

Sober curious -ilmiön ansiosta alkoholittomuuden kokeileminen oli helppoa, sillä alkoholinkäyttöä ei välttämättä tarvitse lopettaa kokonaan vaan tärkeintä on harrastaa tietoista juomista. Tietoisella juomisella tarkoitetaan sitä, että ei vain juoda automaattisesti niissä hetkissä, joissa yleensä on totuttu juomaan vaan mietitään koska itse oikeasti haluaa ottaa sen lasillisen. Itsekin aloitin osallistumalla ensin muutamiin tapahtumiin selvinpäin ja jossakin tapahtumassa saatoin taas ottaa sen lasillisen. Näin aloin myös pian huomata, että usein alkoholi ei oikeastaan edes tuonut mitään lisäarvoa kyseiseen hetkeen.


Opiskelijaelämä ja alkoholi

Aloittaessani opinnot yliopistossa olin aluksi alkoholinkäyttöni kanssa todella varovainen, sillä en halunnut juoda liikaa. Minulla oli takana kaksi vuotta todella vähäistä alkoholinkäyttöä, sillä olin jo aikaisemmin huomannut, että alkoholi ei sovi minulle. Muutamissa ensimmäisissä bileissä join todella vähän, eikä minulle olisi tullut mieleenkään tilata baarissa esimerkiksi shottia. Tämä kuitenkin muuttui nopeasti fuksivuoden edetessä.


Kenellekään ei varmasti tule yllätyksenä, että alkoholilla on vieläkin melko suuri rooli opiskelijakulttuurissa. Esimerkiksi sitsit eli akateemiset pöytäjuhlat ja sitsilaulut ovat kaikki käytännössä rakentuneet alkoholin ympärille. Nykyään sitseillä saa onneksi valittua alkoholittoman vaihtoehdon, mikä on hienoa. Kuitenkin vain pieni vähemmistö valitsee tämän vaihtoehdon ja suurimmalle osalle alkoholillisen vaihtoehdon valitseminen ei edes ole aktiivinen valinta vaan se tulee melkeinpä automaattisesti. Kaikki ovat tietysti vapaita valitsemaan mitä haluavat mutta pointtini on se, että kun jättää juomatta alkoholia poikkeaa enemmistöstä ja monelle se saattaa tuntua vaikealta. Itselleni ei edes aluksi tullut mieleenkään, että tapahtumiin, jotka liittyvät vahvasti alkoholiin voisi myös osallistua selvinpäin. Jos en halunnut juoda jätin kokonaan menemättä sitseille tai baariin.


En ole oikeastaan varma käytinkö alkoholia vain hauskanpitoon vai myös hieman jonkinlaiseen sosiaalisen ahdistukseen ja koulustressin lievittämiseen. Ehdottomasti alkoholi oli keino yrittää rentoutua, harmi vain, että seuraavana päivänä ahdistus ja stressi tuntuivat kuitenkin mutta vain entistä pahempina. Alkoholi myös auttoi olemaan sosiaalisempi ja sitä kautta tutustumaan enemmän ihmisiin ja kai sitä jollakin tasolla itse ajattelee, että on hauskempaa seuraa, kun on nauttinut vähän alkoholia.


Opiskelijaelämää selvinpäin

Koronavuosi laittoi bileet tauolle pitkäksi aikaa suurelle osalle ihmisistä. Enää ei ollut viikoittaisia opiskelijatapahtumia ja bileitä, joten monen opiskelijan alkoholinkäyttökin meni tauolle tai ainakin väheni merkittävästi. Itsellenikin kävi näin. Olen aina käyttänyt alkoholia vain sosiaalisissa tilanteissa, eikä sitä tullut oikeastaan koskaan muuten sen kummemmin käytettyä kuin juuri opiskelijatapahtumissa. Tauko tapahtumista antoi perspektiiviä asioihin ja fuksivuoden opiskelijabileiden hehkutus väistyi ja ensimmäistä kertaa opintojen aloittamisen jälkeen aloin tosissani pohtia suhdettani alkoholiin.

Alkoholinkäyttöni ei kuitenkaan sen viimeisenkään pahan krapulan jälkeen loppunut kuin seinään mutta se oli todella vähäistä ja pikkuhiljaa aloin ajatella kuinpa paljon ylipäätään edes tarvitsen alkoholia ja minkä takia juon. Varsinkin kun alkoholi tuntui loppujen lopuksi tuovan elämään enemmän huonoa kuin hyvää.


Nyt olen käynyt useissa opiskelijatapahtumissa selvinpäin, myös sitseillä ja eipä ole alkoholin juomatta jättäminen kaduttanut. Ihmettelen miksi en koskaan aikaisemmin ole alkanut kyseenalaistamaan alkoholinkäytön tarpeellisuutta. Veikkaisin tämän liittyvän siihen, että ennen sober curious -ilmiötä asiasta ei puhuttu niin paljoa itseäni koskettavalla tavalla eikä ollut saatavilla esimerkkejä tai vertaistukea. Nyt niitä kuitenkin on ja alkoholittomuuden voisi katsoa olevan jopa ”trendikästä” kun ennen sitä saatettiin useammin katsoa pahalla. Ehkä tähän on kuitenkin vielä matkaa opiskelijaelämässä mutta muutosta tapahtuu varmasti hiljalleen.


Jos yhtään tuntuu siltä, että sober curious -elämäntapa kiinnostaa suosittelen seuraamaan tätä blogia ja kirjoita ihmeessä kommentteihin omia ajatuksiasi ja mistä haluaisit kuulla lisää!