Miksi pidän taukoa Instagramista?

Updated: Mar 21


Olen pitänyt jo useamman kuukauden taukoa Instagramista. Tarkkaa lukua en ole pitänyt mutta se taitaa pyöriä siinä jossakin viidessä kuukaudessa. Tauko on todellakin tehnyt hyvää ja voin ehdottomasti suositella sitä kaikille! Jos yhtään tuntuu siltä, että Instagram tai ylipäätään sosiaalinen media vie turhaan elämästä aikaa ilman, että se antaa tarpeeksi tilalle, suosittelen miettimään, kuinka paljon sitä haluaa edes käyttää.


En tiedä onko Instagram ikinä loppujen lopuksi tuonut elämääni hirveästi mitään hyvää mutta varsinkin viime vuosina meno siellä on alkanut mennä sellaiseen suuntaan, että en siellä enää halua viettää aikaani. Motiiveina tauolleni toimivat ruutuajan vähentäminen mutta myös mielenterveys, sillä en koe sosiaalisella medialla olevan siihen ainakaan kovin positiivista vaikutusta.


Sisällön liika kaupallistuminen

Sosiaalinen media on täynnä vaikuttajia, jotka tuottavat sisältöä ja mainostavat kaikenlaisia tuotteita rahaa tai joitakin muita palkkioita vastaan. Tykkäsin monien tuottamasta sisällöstä ja seurasin muutamia vaikuttajia mutta jossakin kohtaa aloin miettiä sitä kuinka paljon sisällöt rakentuivat vain tavaran ja asioiden ostelun ympärille. Aloin miettiä kuinka suuri osa omista ostohaluistani onkin alitajuisesti istutettu minuun jonkin vaikuttajan toimesta? Haluan korostaa, että missään nimessä ajattele kaupallisia yhteistöitä mitenkään pahana asiana, sillä pitäähän sisällön tuottajienkin saada korvausta tekemästään sisällöstä. En vain itse enää halua seurata tilejä, joista saatan saada turhaan ostohaluja, kun koko ajan esitellään jotakin uutta tavaraa eikä edes vain kaupallisten yhteistöiden muodossa vaan myös ylipäätään. En myöskään ole tuomitsemassa kenenkään kulutustottumuksia vaan totean vain sen, että en halua itse altistaa itseäni jatkuvalle mainonnalle. Varsinkin kun vaikuttajat saavat usein tuotteita ilmaiseksi eivätkä siis edes joudu tekemään ostopäätöstä mutta tilin seuraaja joutuu sen itse tekemään. Olen löytänyt myös tilejä, joissa kaupallisuutta ja tietoa on juuri sopivasti ja niitä olisi mukava seurata mutta en jaksa Instagramin jatkuvia postausehdotuksia, jotka tunkevat feediin vaan olen mieluummin päättänyt pysyä poissa kokonaan.


Näin viisi kuukautta ilman Instagramia olleena voin sanoa, että on huomattavasti helpompaa säästää rahaa, kun ruudulla ei joka päivä vilise kuvia missä ihmiset esittelevät uusia urheiluvaatteitaan tai sisustustavaroitaan. Jo ennen kuin aloitin taukoni olin kyllä lakannut seuraamasta sellaisia tilejä, joista epäilin saavani tarpeita ostaa koko ajan jotain uutta. Nykyään pidän mielessäni sen, että ilmaista sisältöä ei olekaan vaan maksan ajallani ja omilla rahoillani kuitenkin loppujen lopuksi vaikuttajienkin sisällöstä. Haluan tehdä huolella sen valinnan, kenelle haluan siitä maksaa.


Ruutuaika

On sanomattakin selvää, että Instagram ja monet muutkin sovellukset saattavat viedä paljon aikaa päivästä. Aloin ajatella mitä kaikkea voisin tehdä sillä ajalla minkä käytän näitä sovelluksia? Eikä kyse ole vain siitä ajasta, jonka käytän jotakin sovellusta vaan lyhytkin selailu useasti päivässä katkaisee keskittymisen ja hommat ikävästi. Jos on vähemmän sovelluksia, tulee myös vähemmän sovellusten ilmoituksia mitä katsoa. Päivistä tulee huomattavasti tuottoisampia ja vapaa ajasta rentouttavampaa kun ei joka välissä selaa jotakin sovellusta.


Ulkonäköpaineet

Sosiaalisella medialla ja varsinkin Instagramilla on ollut iso rooli omien ulkonäköpaineideni syntymisessä. Yhteen aikaan seurasin paljon treenitilejä ja huomasin selkeästi niiden yhteyden siihen miltä itsestäni tuntui omassa kropassani. Tunsin todella huonoa omaa tuntoa siitä, että en itse syönyt niin terveellisesti mitä seuraamani ihmiset tai että en treenannut yhtä paljon tai saanut aikaiseksi tarpeeksi näkyviä tuloksia. Varsinkaan nuorempana en tajunnut, että monet asiat olivat oikeasti kiinni geeneistä eivätkä kaikki ”tulokset” mitä muilla oli olleet edes mahdollisia minun kohdallani. Nykyään olen tällaisissa viisaampi mutta kyllä sitä silti Instagramissa, joka on täynnä treenattuja ja kauniita ihmisiä saattaa välillä tulla huono olo omasta ulkonäöstä.


Itsensä vertailu muihin

Ulkonäön Ulkonäön lisäksi itseään voi verrata muihin myös monilla muilla tavoilla. Kaikki varmasti ymmärtävät, että ihmiset näyttävät Instagramissa ja muissakin sosiaalisissa medioissa parhaat puolensa elämästään mutta silti moni meistä vertaa siellä itseään muihin. Niin olen verrannut minäkin. Ulkonäön lisäksi itseään voi verrata muihin myös monilla muilla tavoilla. Kaikki varmasti ymmärtävät, että ihmiset näyttävät Instagramissa ja muissakin sosiaalisissa medioissa parhaat puolensa elämästään mutta silti moni meistä vertaa siellä itseään muihin. Niin olen verrannut minäkin.


Minulle tuli välillä tunne, että ihmiset tekivät asioita vain, jotta voisivat postata niistä. Itsellenikin tuli joskus automaattisesti se tunne, että aina pitäisi päivittää jotakin. Instagramia käyttäessä saattoi tulla olo, että kaikkien elämässä tapahtuu koko ajan jotain siistiä ja jokaisen arki on aina ihan mahtavaa. Jokaisella on omistus- tai sijoitusasunto yhä nuorempana, paljon opintopisteitä vuodessa tai iso osakesalkku. Kaikki nämä ovat hienoja saavutuksia, mutta Instagramissa nähdään kuitenkin yleensä vain osa tarinaa, jolloin katsojalle jää epäselväksi se mistä lähtökohdista nämä asiat on saavutettu. Itseltänikin tämä aina usein unohtuu.


Vinkkejä tauon pitämiseen

Jos sinulle tuli sellainen olo, että jokin sosiaalisen median palvelu saa olosi huonoksi tai vie aikaasi enemmän kuin haluat niin tässä muutama vinkki, miten ottaa etäisyyttä


Sovelluksen poistaminen puhelimesta

Jos haluat oikeasti pitää tauon ja nähdä muutoksen suosittelen tätä. On huomattavasti helpompi olla automaattisesti selaamatta sovellusta, jos sitä ei ole puhelimessa ladattuna. Näin sen olemassaolo unohtuu jonkin ajan kuluttua.


Älä seuraa tilejä, joista tulee huono fiilis

Jos jotkin tilit luovat sinulle ennemminkin liikaa paineita kuin inspiroivat kannattaa niiden seuraaminen lopettaa.


Seuraa ruutuaikaasi ja aseta sille rajat

Tämä todennäköisesti ainakin vähentää sitä aikaa mitä käytät johonkin sovellukseen.


Vielä en osaa sanoa jääkö tämä tauko pysyväksi mutta ainakaan suuremmassa määrin en Instagramia enää aio palata käyttämään. TikTokista tein heti päätöksen, että en ala sitä edes käyttämään, sillä miksi kaipaisin elämääni lisää sovelluksia viemään aikaani. Käytän aikani mieluummin johonkin muuhun, joka vie minua eteenpäin tai rentouttaa oikeasti! Instagram ei sitä ainakaan tähän asti ole tehnyt.