Miksi alkoholittomuus ärsyttää?

Tuntuu olevan jokseenkin hyväksytympää udella jonkun juomattomuudesta kuin mennä kyselemään miksi joku juo alkoholia. Voitko kuvitella tilannetta, jossa alkoholia juovalta kysellään ihmeissään, että miksi hän oikein juo alkoholia. Miksi juot taas tänään? Eikö nyt yhden illan voisi olla ottamatta? Selvinpäin olevalta taas voi paljon pienemmällä kynnyksellä kysyä miksi hän ei juo alkoholia ja eikö nyt yhden voisi ottaa.


Tästä voisi vetää johtopäätöksen, että jollakin tavalla alkoholittomuus ärsyttää tai sitten kyse on vain puhtaasta kummastuksesta, kun joku poikkeaa yleisestä normista. Varsinkin opiskelijakulttuurissa alkoholittomuus on vieläkin aika iso poikkeus varsinkin niiden porukkojen keskuudessa, joihin itse kuulun. Ehkä siksi en ole aivan avoin sen suhteen, että en enää oikeastaan halua juoda alkoholia, koska pelkään tämän ärsyttävän jotakin.

Juomattomuudesta kyseleminen

Jokin aika sitten, eräässä sosiaalisen median sovelluksessa törmäsin keskusteluun siitä, onko ok kysellä toisilta heidän juomattomuudestaan. Osa ihmisistä oli sitä mieltä, että on ihan hyväksyttävää, kun alkoholia nautittuaan menee useasti utelemaan selvinpäin olevalta henkilöltä miksi hän ei juo. Heidän mukaansa ihmiset nyt ovat sellaisia, kun ovat vähän ottaneet ja alkoholittomien ei pitäisi olla niin herkkä nahkaisia. Anteeksi, mutta mistä lähtien alkoholi on kelvannut syyksi selitellä huonoa käytöstä muita ihmisiä kohtaan?


Onneksi suurin osa ihmisistä nyt ei varmaankaan tuolla tavalla ajattele mutta moni saattaa, silti huomaamattaankin olla ennakkoluuloinen toisten juomattomuudesta. Itsekin olen nuorempana tähän syyllistynyt. En ole tuputtanut alkoholia henkilölle, joka haluaa olla selvinpäin enkä ole udellut keneltäkään miksi hän ei juo. Kaverien kesken on kuitenkin vähän nuorempana ollut sellaista, että kannustetaan toisia juomaan ja varsinkin juomapeleissä saatettiin määrätä shotti sellaiselle, joka oli vähiten humalassa. Eli tavallaan ollaan, kuitenkin tavoiteltu sitä, että kaikki olisivat alkoholin vaikutuksen alaisena ja jos joku olisi kieltäytynyt ja ollut se ”ilonpilaaja” niin olisivat muut pahoittaneet mielensä tai ihmetelleet, että miksi ei maistu.


Minulta on joskus kysytty, olenko absolutisti, kun olen valinnut tapahtumassa alkoholittoman vaihtoehdon. Tätä on seurannut sitten jokin vakuuttelu siitä, että kysymystä ei tarkoitettu mitenkään pahalla. Vaikka sitä ei olisikaan tarkoitettu pahalla ei se siltikään tunnu kivalta, että aina pitäisi olla jokin syy selvinpäin oloon. Tätä joutuu selittelemään varsinkin silloin, jos joskus harvoin kuitenkin juo. Tuntuu, että juomiselle pitäisi olla jokin pätevä syy ja ”ei vaan huvita juoda” -perustelu ei ole sellainen. Ainoita hyväksyttäviä syitä ovat jokin sairaus, kuskina oleminen tai antibioottikuuri. Tällöin saa osakseen myötätuntoa, kun on se raukka, joka joutuu olemaan

selvinpäin.


Pelätään, että selvinpäin oleva ei koe juhlaa juomisen arvoiseksi

Alle parikymppisenä alkoholittomuuteen suhtauduttiin huomattavasti nihkeämmin. Jos joku ei juonut ollenkaan siitä tuli vaikutelma, että tämä henkilö ei koe kyseistä tapahtumaa juomisen arvoiseksi. Itsekin olen ajatellut näin ja voin kuvitella, että olisin pahastunut, jos joku kavereistani ei olisikaan juonut alkoholia synttäreilläni. Siltä se ainakin silloin tuntui, sillä useasti juomattomuuden taustalla saattoi olla esimerkiksi se, että oli ollut jo edellisellä viikolla jossain muualla bilettämässä. Tästä muut sitten luonnollisesti loukkaantuivat. Emme käyneet bilettämässä mitenkään usein, joten silloin kun käytiin, haluttiin kaikkien olevan täysillä mukana.

Olen pohtinut, onko näillä aiemmilla kokemuksilla vieläkin vaikutusta asenteeseeni alkoholinkäyttöön liittyen. Miksi pelkään, että muut ajattelevat, etten ole täysillä mukana, jos en juo alkoholia? Jos taas juon joskus harvoin, arvotanko silloin kuitenkin tapahtumia sen mukaan, että juon alkoholia vain kaikkien erityisimmissä tapahtumissa tai tilaisuuksissa?


Jos pahoittaa mielensä siitä, että ystävät eivät juo joissakin tilaisuuksissa kannattaa asiasta ehkä käydä ihan avoin keskustelu. Toisten juomattomuuden kommentointi ei ole ok mutta ystävien kanssa tällaisistakin asioista voi varmasti puhua. Tilanne tuskin on sellainen, että ystävät eivät haluaisi olla paikalla tai kokevat tilaisuudet jotenkin vähemmän arvokkaiksi. Parempi on kuitenkin selvittää asia, kuin jättää kutsumatta alkoholittomia ystäviä juhliin. Tällöin varmasti alkaa myös ymmärtämään toistenkin valintoja. Itsekin aiemmin ajattelin, että jos skippaa alkoholin, on jo lähtökohtaisesti vain puolitosissaan mukana mutta nyt itse usein selvinpäin olevana ymmärrän, että eihän se niin mene.


Oma alkoholisuhde

Itse uskon, että yksi syy toisten alkoholittomuuden kyseenalaistamiseen liittyy omaan alkoholisuhteeseen. Kun näkee jonkun toisen olevan ilman alkoholia tai käyttävän sitä huomattavasti vähemmän kuin itse saattaa se saada pohtimaan omaa suhdetta alkoholiin. Ehkä itse haluaisikin muuttaa omaa suhdettaan alkoholiin mutta ei ole vielä uskaltanut tai onnistunut siinä. Selvinpäin oleva henkilö saattaa muistuttaa tästä läsnäolollaan jatkuvasti.


Kun olen kohdannut jonkun, joka juo todella vähän on se saanut ajattelemaan omaa alkoholinkäyttöäni. Alkoholi toi paljon turhaa ahdistuksen tunnetta elämääni eikä se antanut tarpeeksi takaisin. Olen silloin ajatellut, että kunpa en itsekään tarvitsisi alkoholia. Olen joskus ollut jopa hieman kateellinen ihmisille, jotka eivät tarvitse alkoholia hauskanpitoon ja heittäytymiseen. Olisihan se ollut helpompaa, jos en olisi tarvinnut alkoholia ollakseni rennompi ja sosiaalisempi.


Huono omatunto juomisesta

Kaksi ystävää menee istuskelemaan baariin. Toinen heistä ehdottaa, että tilataan lasilliset viiniä mutta kun toinen kieltäytyykin lasillisesta, myös toinen kokee, että hän ei voi enää tilata lasillista. Tuttu tilanne?


Olen kokenut yllä mainitun tilanteen. Jos kaverini ei enää halunnutkaan tilata vielä yhtä shottia baarissa on minulle tullut huono omatunto enkä ole itsekään enää halunnut tilata. Kaikki tietävät, että alkoholi on pahasta, joten kun toinen valitsee sen terveellisemmän vaihtoehdon, tulee itselle huono omatunto, jos valitseekin toisin. Sama tilanne, kun ravintolassa toinen tilaa salaattiannoksen ja itse syö jotakin ekstra rasvaista ja epäterveellistä. Paska fiilishän siitä tulee, vaikka ei pitäisi.


En usko, että ketään haluaa mocktailillaan saada pahaa oloa ystävälleen joka tilaa drinkin. Ei kohtuukäyttöä tarvitse hävetä, jos on itse sujut oman alkoholinkäytön kanssa. Loppujen lopuksi kyseessä on vain yksi hetki eikä sen perusteella kannata soimata itseään ja verrata toisen super terveellisiin elintapoihin, sillä ei sitäkään tiedä mitä valintoja hän tekee muulla ajallaan. Kannattaa myös muistaa, että toisella voi olla ihan yhtä epämukava olo alkoholittomasta juomasta ja hän saattaa toivoa, että siihen ei kiinnitettäisi mitään huomiota. Sitten taas jos haluaisi itsekin vähentää alkoholinkäyttöä sehän on vain hyvä, että tuleekin ystävän kanssa tilattua ennemmin se alkoholiton vaihtoehto.


Mitä tehdä, jos ärsyyntyy toisten juomattomuudesta

Jos ärsyyntyy toisen juomattomuudesta, kannattaa alkaa pohtia mistä ärsytys oikeastaan kumpuaa. Haluaisiko itsekin vähentää tai lopettaa alkoholinkäytön? Vai tuntuuko, siltä että ystävät eivät ole täysillä mukana juhlissa? Koetko ettet voi itse juoda alkoholia koska kaikki muut eivät juo?


Ihmiset saattavat kokea tarvetta kommentoida ja arvostella toisten valintoja vakuuttaakseen itselleen, että omat valinnat ovat oikeita. Tässä kohtaa kannattaakin kysyä itseltään miksi tämä asia ärsyttää minua ja voiko asialla tehdä jotain?


Suomalaisessa alkoholikulttuurissa vallitsee asenne, että jokaisen tulisi osata käyttää alkoholia. Sitä ei saa käyttää liikaa mutta sitä pitää käyttää. Itse vähensin alkoholinkäyttöäni radikaalisti, sillä koin etten vain ”osannut” käyttää sitä eli toisin sanoen se ei sopinut minulle. Tämän asian tunnustaminen hävettää minua, vaikka eihän sen pitäisi mutta kun odotukset alkoholinkäytön suhteen ovat mitä ovat ei tätä tee mieli sanoa yhdeksi syyksi juomattomuudelle. Kaikille alkoholi ei kuitenkaan sovi ja osalla saattaa olla alkoholista kieltäytymisen taustalla jopa alkoholismia. Esimerkiksi tämän takia varsinkaan ei pitäisi painostaa tai tuputtaa alkoholia yhtään kenellekään.


Annetaan siis kaikkien juoda mitä he itse haluavat eikä kommentoida ja puututa toisten juomisiin niin kauan kuin siitä ei ole kenellekään haittaa. Yleensä jos jokin aine ongelmia aiheuttaa on se kuitenkin alkoholi eikä limsa. Tämän perusteella kenenkään alkoholittomuudesta ei kannata kantaa liikaa huolta.