Kirjavinkki: Tiedostavan siemailun taitoAlkoholi on ujuttautunut elämämme monille osa-alueille ilman, että olemme itse sitä edes tajunneet. Useisiin asioihin liitetään vahvasti alkoholi ja se on tunkeutunut myös sellaisiin tilanteisiin mihin sitä ei ennen ole edes liitetty. Omassakin kaveripiirissäni olen huomannut kuinka viinilasilliset ovat alkaneet kuulua illanviettoihin, ja itsekin viime keväänä päädyimme poikaystäväni kanssa kotona jakamaan aina välillä viinipullon.


Tiedostavan siemailun taito on kirja, joka avaa alkoholin roolia yhteiskunnassamme ja jokapäiväisessä elämässämme. Ani Kellomäki esittelee tiedostavan siemailun taitoa eli sitä, miten jokainen meistä voi tehdä tiedostavia valintoja oman alkoholinkäyttönsä suhteen.


Alkoholiinkäyttöön liittyviä ristiriitoja

Ani Kellomäki rinnastaa hauskalla tavalla alkoholia ja tupakkaa. Hän antaa esimerkin unelmien viinimatkasta ja pohtii kuinka hassulta kuulostaisi ”unelmiesi röökimatka”. Itsekin olen monesti pohtinut ja ihmetellyt sitä, miten moni tuomitsee tupakoinnin jo ensikädeltä, mutta alkoholinkäyttöä ei ikinä pohdita samalla tavalla. Hän mainitsee myös sen, miten alkoholiin käytettävät rahat tuntuvat tulevan aivan eri lompakosta kuin muihin juttuihin käytettävät rahat: monet muut hyvinvointia edistävät asiat tuntuvat tuhlaukselta mutta alkoholi ei.


Alkoholinkäytön historia ja nykytilanne

Kirjassa käytiin hieman läpi alkoholinkäytön historiaa mikä oli mielestäni todella mielenkiintoista. Kellomäki mainitsi Gabrielle Glaserin, joka oli perehtynyt naisille kohdennettuun viinimarkkinointiin. Glaserin mukaan kalifornialaisviinejä alettiin 60-luvulla markkinoida nimenomaan kotiäideille. Tästä eteenpäin viiniä markkinoitiin oikeastaan kaikin keinoin, jotta ihmiset saatiin kokeilemaan sitä. Erityisesti suomalaisten naisten alkoholinkäyttöä ja naisin kohdistuvaa mainontaa nostettiin esille ja sitä, kuinka naisten alkoholinkäyttöön kohdistuvat asenteet ovat muuttuneet vuosikymmenten varrella.


Yhdessä luvussa käytiin läpi suomalaisten alkoholinkäyttöä Näin Suomi juo -kirjan (2018) pohjalta. Itselleni uutena tietona tuli, että kymmenen prosenttia väestöstä juo puolet kaikesta alkoholista. Tämä oli mielestäni todella järkyttävää ja surullista kuultavaa.


Ihmissuhteet ja alkoholi

Kirja lähestyy asiaa mielestäni enemmän kolmekymppisten ja sitä vanhempien ihmisten näkökulmasta mutta siitä huolimatta koin saavani siitä irti paljon asioita. Mukana oli useita erilaisia alkoholitarinoita ja kertojan iästä riippumatta samat teemat toistuivat ja tunnistin ne itsekin. Uuden juhlivan kaveriporukan löytäminen, rentoutumisen hakeminen viinilasillisesta ja oman alkoholinkäyttö suhteen vääristyminen ovat varmasti useammallekin tuttuja ainakin jollain tasolla.


Tunnistan itse erittäin vahvasti kaveriporukan vaikutuksen omaan alkoholinkäyttööni: jos muut ympärillä juovat sitä tulee itsekin juotua huomattavasti pienemmällä kynnyksellä. Kirjassa eräs luokanopettajana työskentelevä kouluikäisten lasten äiti kertoi kokemuksiaan työyhteisöstään, jossa oltiin ahkeria bilettämään vapaa ajalla. Kaikki kollegoiden kanssa vietettävät vapaa ajan vietot päättyivät yleensä baariin tai alkoholin nauttimiseen. Jos ei sattunut pääsemään paikalle tuli pelko siitä, että jää ulkopuolelle tai paitsi jostain. Ilmeisesti ulkopuolisuuden pelko on sellainen asia, josta ei iänkään myötä pääse irti. Muistan itsekin fuksivuonna murehtineeni, että mistä kaikesta jään paitsi, jos en päässyt johonkin opiskelijatapahtumaan. Silloin oli kovat paineet olla aina menossa mukana. Nyt olen onneksi oppinut olemaan sujut sen kanssa, että jään paitsi joistakin asioista sillä kaikkea ei voi saada ja tapahtumia on koko ajan ja kaverit käyvät aina jossain.


Miten siemailla tiedostavasti?

Kirjassa annettiin vinkkejä tiedostavaan siemailuun. Tiedostava siemailija päättää itse koska oikeasti haluaa juoda sen sijaan, että joisi vain tavan tai muiden odotusten vuoksi. Hän ei tunne syyllisyyttä viinilasillisesta, sillä hän on etukäteen päättänyt nauttivansa sen. Tiedostava siemailija tunnistaa myös sen, miten häneen yritetään vaikuttaa alkoholiin liittyvillä viesteillä.

Itse pääsin viime vuonna tiedostavan siemailun makuun ja onneksi se viime keväinen viinin litkiminenkin jäi siihen kun rajoitukset poistuivat ja elämään tuli taas muuta sisältöä.Alkoholiin liittyvät asenteet ovat meidän jokaisen vastuulla

Kirjan loppuun oli koottu Tiedostavan siemailijan huoneentaulu, josta mieleeni jäi erityisesti viimeinen neuvo

Ihan erityisen haitallista on ajatella, että alkoholiasenteet muodostuvat jossakin muualla, joidenkin toisten tekeminä, eikä omalla käytöksellä ole siihen vaikutusta. Haitallista on myös uskotella itselleen, että ne, joille syntyy alkoholiongelma ovat jokin oma, erillinen ja erilainen joukkonsa.
Ani Kellomäki

Yllä olevaan neuvoon kiteytyvät kaikki tärkeimmät asiat. Olemme jokainen luomassa alkoholikulttuuria ja siihen liittyviä asenteita. Ei siis ole yhdentekevää, miten itse puhuu alkoholista ja miten suhtautuu muiden ihmisten alkoholinkäyttöön tai alkoholittomuuteen. Alkoholiongelmiin suhtaudutaan ehkä hieman häpeillen eikä niistä haluta puhua. Kaikkien kannalta olisi kuitenkin parempi, että niistä voitaisiin puhua eikä niitä tarvitsisi hävetä. Tällöin ihmiset hakeutuisivat varmasti helpommin avun pariin.


Heräsin kirjan myötä ajattelemaan myös sitä, että vaikka nuoret juovat yhä vähemmän ja alkoholinkäyttö on laskussa, ongelmakäyttäjiä on silti paljon. Sober curious -ilmiö ei tavoite kaikkia vaan on enemmänkin trenditietoisten ja hyvinvoinnistaan kiinnostuneiden ihmisten suosiossa. Paljon muutakin työtä alkoholiongelmien eteen yhteiskunnassa on siis vielä tehtävänä, jotta tavoitettaisiin mahdollisimman paljon eritilanteissa olevia ihmisiä.


Pohjalla ei kuitenkaan tarvitse käydä lopettaakseen tai vähentääkseen alkoholinkäyttöään vaan muutoksia voi tehdä koska vain jos kokee ne itselle hyödyllisiksi.


Suosittelen ehdottomasti lukemaan tämän kirjan, jos yhtään kiinnostaa! Itse ahmin kyseisen kirjan parissa päivässä.