Alkoholi ja rahankäyttö

Kun vähensin alkoholinkäyttöäni aloin huomata säästäväni merkittävästi rahaa. En ole muutamaan kuukauteen käyttänyt ollenkaan rahaa alkoholiin ja olenkin alkanut laskeskella mitä kaikkea muuta saan sillä rahalla, joka ennen olisi mennyt alkoholiin.


Tupakan vaaroista varoitellaan usein ja terveyssyiden lisäksi toiseksi motivaatiotekijäksi tarjotaan säästettyä rahaa. Jos keskimääräinen tupakoitsija polttaa askin päivässä ja aski maksaa noin 7 euroa menee tupakointiin rahaa vuodessa 2550 euroa. Miksi tätä samaa keskustelua ei käydä useammin alkoholin kohdalla? Alkoholin kohdalla kyseinen vuosittainen summa ei ole yhtä suuri kuin tupakan kohdalla mutta on sekin silti paljon rahaa. En löytänyt mitään tarkkaa uutta tietoa kuinka paljon suomalaiset nykyään käyttävät rahaa alkoholiin mutta joskus aiemmin tehdyissä tutkimuksissa summa on pyörinyt jossakin 600 eurossa. Kyllähän tuolla summalla tekee jo vaikka lomamatkan vuodessa. Lisäksi alkoholinkäytöstä tulee myös paljon epäsuoria kuluja. Omalla kohdallani ainakin on usein käynyt niin, että selvinpäin ollessa iltaa ei tule pitkitettyä väkisin ja bussiaikataulut tulee katsottua paremmin, kun taas alkoholin vaikutuksen alaisena tulee usein turvauduttua taksikyyteihin. Krapulassa tulee myös useammin tilattua ruokaa jostakin.


Alkoholi ja rahankäyttö opiskelijatapahtumissa

Aikaisemmin olen saattanut miettiä ruokakaupassa, että en voi opiskelijana ostaa neljän euron tuoremehua mutta kahdentoista jälkeen baarissa minulla ei ole ollut mitään ongelmaa tuhlata samaa rahaa yhteen shottiin. Olen huomannut tämän saman ilmiön myös monien muiden ihmisten kohdalla. Rahankäytöstä saatetaan olla todella tarkkoja muuten, mutta mitä tulee alkoholiin niin siinä ei sitten euroja laskeskella. Miksi tuoremehuun rahan käyttäminen tuntuu paljon pahemmalta tuhlaamiselta, vaikka se tuo minulle varmasti paljon enemmän iloa kuin yksi shotti liikaa baarissa. Veikkaan tämän johtuneen itselläni ajatuksesta, että kun rahaa nyt menee baari-iltana muutenkin niin mitä yksi neljän euron shotti lisää siinä konkurssissa tuntuisi. Lisäksi alkoholin vaikutuksen alaisena nyt muutenkaan varmasti rahankäyttöä niin tarkasti tule mietittyä. Tuon mehun litrahintana olisi muuten noin neljä euroa ja shottijuoman noin 100 euroa.

Aloitettuani opiskelijatapahtumissa käymisen huomasin pian, että isoon osaan tapahtumista varauduttiin ottamalla mukaan edes vähän juotavaa. Saatoin ostaa kaupasta 3-4 mietoa alkoholijuomaa ja näihin sain menemään rahaa sen kympin. Tajusin kyllä nopeasti, että ei ole mitään järkeä tissutella jokaisessa tapahtumassa varsinkin, kun pikkuhiljaa tuo alkoholiin mennyt rahasumma alkaisi kasvaa suureksi. Tämän tissuttelun lopetin siis lyhyeen raha- ja terveyssyistä. Kun mietin mitä kaikkea parempaa ruokaa esimerkiksi tuolla kymmenelle eurolla saa päätös oli helppo.


Jo opintojen alussa päätin, että en jätä osallistumatta mihinkään opiskelijatapahtumiin säästääkseni rahaa, sillä kerran sitä opiskelijoita ollaan. Tässä päätöksessäni ajattelin lähinnä pääsylippuihin menevää rahaa. Olisin kuitenkin voinut vähän enemmän miettiä sitä mihin käytän rahaani näissä tapahtumissa. Vaikka teinkin usein päätöksen olla tissuttelematta tapahtumissa kyllä alkoholia silti tuli käytettyä, sillä eivät opiskelijatapahtumat ainakaan kesken lopu. Näin jälkikäteen olen miettinyt, miksi olen ostanut tapahtumiin light -lonkeroita, joiden mausta en oikeastaan edes pidä? Miksi en ostanut alkoholijuomia, joista oikeasti pidän, vaikka ne olisivatkin hieman kalliimpia ja niitä olisi vähemmän? Tässäkin kohtaa laatu korvaisi määrän. Silloin kun nykyään joskus harvoin juon alkoholia tilaan tai ostan jotain mistä varmasti pidän.


Alkoholinkäyttö opiskelijatapahtumien ulkopuolella

Opiskelijaelämän ulkopuolella ei alkoholiin tule juurikaan kulutettua rahaa. En ole ehtinyt oppia mitään tapoja, että esimerkiksi kaverien kanssa vietettäviin illanviettoihin kuuluisi usein alkoholi tai että ravintolassa pitäisi tilata alkoholia. Terassillakaan ei ihan kauheasti ole tullut istuskeltua ja ehkä hyvä niin sillä jo nopealla laskutoimituksella huomaa, että sekin on melko kallista ajanvietettä. Nyt saatan kuulostaa pihiltä ja tylsältä ihmiseltä, joka ei käy koskaan missään mutta tilanne ei ole sellainen. Alkoholista säästyneillä rahoilla voin tehdä kaikkea muuta kivaa kuten käydä kesäisissä kahviloissa! Ja onhan terassillakin välillä kiva käydä istuskelemassa ja tilata vaikka jääteetä! Tässä kohtaa joku varmasti miettii, että saahan jääteehen ja mocktaileihinkin menemään rahaa? Se on totta, eivät nekään ilmaisia ole mutta niitä juodessa ei ainakaan tarvitse ajatella mitään hiprakan ylläpitoa, jolloin niitä tulee väkisinkin juotua vähemmän. Tähän on kyllä vielä lisättävä se, että jos joskus haluan alkoholia juoda ovat terassit ja kesä kuitenkin hyvä vaihtoehto, sillä silloin juomat ja valikoima ovat ainakin hyviä!


Loppukaneetit

Siinä oli muutamia omia ajatuksiani alkoholiin ja rahankäyttöön liittyen. Tarkoitukseni ei ollut kuulostaa siltä, että rahaa ei pitäisi käyttää ollenkaan alkoholiin vaan pikemmin tuoda esiin se pointti, että myös alkoholinkäyttöä vähentämällä voi säästää. Usein kun kuulee säästämisestä puhuttaessa aina heti esimerkiksi suoratoistopalvelujen kuukausilaskutuksista. Itselleni suoratoistopalvelut kyllä tuovat ehdottomasti enemmän sisältöä ja rentoutusta elämään kuin alkoholi. Ja toisena pointtina se, että kun vähentää juomista voi myös panostaa juomien laatuun enemmän!